قبل از ورود به هر برنامۀ کاهش وزنی که در ذهن دارید، انگیزههای خود را برای این کار مرور کنید. میتوانید از تفکر دربارۀ دلایلتان برای کاهش وزن شروع کنید. از خود بپرسید چرا میخواهم وزن کم کنم؟ به آنچه باعث شده برای کنترل وزن و بیشخوری خود اقدام کنید، بیندیشید. شروع به جستجو کنید. میتوانید از مرورگر گوگل استفاده کنید. پیامدهای مثبت کاهش وزن را پیدا کنید و دربارۀ هر کدام خوب بیندیشید.
در پاسخ به چرایی میل به کاهش وزن، اغلب افراد مواردی همچون جذاب به نظر رسیدن، در امان بودن از ابتلا به امراض مزمنی چون دیابت ملیتوس و چندین مورد دیگر را ذکر میکنند. برای برخی زیبایی از اهمیت بیشتری برخوردار است، برای برخی سلامتی جسمانی، و برای دیگران انگیزههای روانشناختی مانند افزایش اعتماد به نفس و در امان ماندن از طعنههای اطرافیان. چابکی بیشتر و جوان به نظر رسیدن هم میتواند انگیزۀ خوبی باشد. برخی انگیزهها درونی هستند و برخی بیرونی (مثلاً جلب تحسین و احترام دیگران). انگیزۀ شما هرچه باشد میتواند موتور رفتار باشد و نیروی لازم را برای شروع و ادامۀ مسیر فراهم میآورد. به یاد داشته باشید که بیش از تندی آتش انگیزه در شما، شعلهور نگاه داشتن این شور دارای اهمیت است. به انگیزههایی بها دهید که نتیجۀ حالت خلقی زودگذر شما نیست. به این بیاندیشید که در رژیمهای پیشین چه چیز انگیزههای شما را کم رنگ ساخته بود. چه راهکارهایی دارید که این اتفاق دوباره تکرار نشود و دوباره پس از مدتی دچار افت انگیزه نشوید.
به احتمال قوی این اولین باری نیست که خواستهاید یا آرزو کردهاید که وزن کم کنید، اما هیچ اقدام دامنهداری برای رسیدن به این خواسته انجام ندادهاید. باید گفت که داشتن خواسته یا آرزو کافی نیست. آنچه باعث میشود در راستای رسیدن به خواستۀ خود حرکت کنید انگیزه است. مقدار انگیزهای که دارید بر میگردد به اینکه چقدر حاضرید برای تغییر عادتهای غذایی و ورزش کردن وقت و انرژی صرف کنید. چقدر حاضرید امور جاری زندگی خود را فدای پیامدهای حاصل از کاهش وزن کنید. آیا میتوانید قاطعانه به اطرافیان بگوئید شیوۀ غذا خوردن و زندگیتان را تغییر دادهاید و آنها مجبورند خود را با این تغییرات منطبق کنند؟ حالا دوباره به انگیزههای خود برگردید و ببینید هر کدام از آنها چقدر شما را به جلو هل میدهد، و چقدر هرکدام از آنها تحمل مشکلات وزن کم کردن را برای شما راحت میکند. نیرویی که هر دلیل برای شما ایجاد میکند را از هیچ (0) تا بسیار زیاد نمرهگذاری کنید.
در کنار این انگیزهافزایی، هدفتان را از شرکت در جلسات رواندرمانی گروهی بررسی کنید. اگر هدف شما این است که ظرف مدت کوتاهی 20 کیلو گرم وزن کم کنید، آنرا تعدیل کنید. به یاد داشته باشید که داشتن اهداف دست نیافتنی چیزی جز نا امیدی و سرخوردگی به دنبال ندارد. هدفهای سالمتری انتخاب کنید. بدون شک رسیدن به این هدف سلامتی شما را به خطر میاندازد. صبور باشید و به جای رسیدن، از طی مسیر نهایت بهره را ببرید. اولین هدفتان شرکت و ادامۀ جلسات باشد زیرا بودنِ در جلسات ، رسیدن به اهدافتان را تسهیل میکند و انسجام گروهی چنان نیرویی به شما میبخشد که میتوانید دنیای خود را جابجا کنید. هدف مهم دیگری که میتوانید از شرکت در جلسات دنبال کنید آموختن مهارتهای عاقلاته خوردن است. رسیدن به این مهارت، شما را به کاهش وزن میرساند و تضمینی است برای پایدار ماندن وزنتان. زیرا شما با مجهز شدن به چنین مهارتی میتوانید وزن خود را در دست بگیرید. این هدف دستیافتنی و خردمندانه است. همچنین با حضور در این گروه فرصت مییابید همزمان با کاهش وزن به دیگران نیز برای دستیابی به این هدف کمک کنید. انسجام گروهی کار را برای شما راحت خواهد ساخت. بنابراین هدفگزینی صحیح و اصولی یکی از مباحثی است که باید در شروع درمان به آن توجه کرد.
در واقع آنچه شما را به کاهش وزن میرساند فقط نخوردن نیست، بلکه تغییر شیوۀ تفکر و پردازش مسائل مربوط به خوردن است. رژیمهای غذاییای که شما را از خوردن محروم میکنند، مغز شما را نسبت به مواد غذایی حریص میکند. همچنین بدن شما که یک ارگانیسم هوشمند است، با کاهش سوخت و ساز و تغییراتی مثل افزودن به پرزهای روده( که موجب افزایش در جذب غذا میشود)، واکنش نشان میدهد.
انگیزهها، دلایل و اهداف خود را بنویسید. این کار به پردازش شناختی بیشتر و اتوماتیک شدن رفتار کمک میکند. تنها خواندن و دانستن کافی نیست. دانش باید تبدیل به رفتار شود و رفتار باید تبدیل به مهارت.
|